Om Alaska Husky

Alaska-husky er en mellomstor til stor polarhund med ypperlige trekkhundegenskaper, men typen mangler internasjonal anerkjennelse som egen hunderase fra de store stambokregisterene. Dette er en hundetype som opprinnelig stammer fra Alaska og det nordlige Canada.

 

Den opprinnelige alaskahuskyen kan sies å ha vært et resultat av krysninger mellom ulike inuithunder (polare urhunder). Når den oppsto er uklart, men den opprinnelige typen er nok svært gammel. Dagens hunder er imidlertid også iblandet blodslinjer fra sibirsk husky, fuglehunder og mynder (kanskje også fra andre typer), for at de opprinnelige hundene skulle bli lettere, hurtigere og mildere i gemyttet. Blandingsforholdet mellom de ulike rasene som inngår er ukjent og varierer trolig også i ulike linjer. Man antar imidlertid at både pointer, vorstehhund og greyhound inngår. Hunder av mer opprinnelig type benevnes gjerne som «Pure Athabascan breed» i hjemlige trakter.

Når typen kom til Norge er ukjent, men den ble kjent for oss alle gjennom Robert Sørlies triumfer i det prestisjefylte Iditarod løpet i 2003.

Utseende, anatomi og fysikk

Alaska husky minner om sibirsk husky og er en typisk polar spisshund av type, men den har ikke egen rasestandard og varierer mye i størrelse, vekt og pels. Alaska Huskyen kan også ha hengende ører. Kroppen er rektangulær i formen og smal. Lemmene lange og slanke. Langdistanse huskyer har ofte noe tettere pels og kraftigere bygning enn hunder som er avlet for kortere løp.

Hannene kan veie opp mot 32 kg, men veier mer typisk 24-28 kg. Tispene er lettere og veier typisk 20-27 kg. Enkelte hanner kan bli opp mot 40 kg tunge.

Bruksområde

Alaska husky er en typisk brukshund og trives best når den kan jobbe hardt. Den egner seg ypperlig som sledehund og den tåler stor belastning når den er godt trent, herunder også store variasjoner i temperatur og værforhold. De fleste konkurransekjørere foretrekker tisper mellom 20 og 25 kg og hannhunder mellom 24 og 28 kg. Hunder med gode poter, god pels og god appetitt, som kommer seg raskt etter anstrengelser blir favoriserte. Typen har også gode egenskaper som kløvhund og familiehund.

Lynne og væremåte

Alaska husky er en hund som krever mye mosjon for å trives. Den har utmerkede flokkegenskaper og trives best i flokk, enten med andre hunder eller sammen med familien. Alaska Husky er mye hund og har sterke instinkter for både flukt og jakt og kan ha stor bevegelsesradius. 

 

Alaska husky er en meget sunn hund med få arvelige problemer.